Servicii medicale in Franta

Atunci când planifici plecarea la muncă în Franța, sau într-o altă țară, este important să fi informat asupra funcționării servicilor medicale. Înainte de plecare, asigură-te ca ai toate documentele necesare care să-ți permită să beneficiezi de serviciile medicale.

Persoanele delegate la muncă din Romănia

Persoana angajată la o firmă din România, și care lucrează temporar în Franța, are dreptul la serviciile medicale și poate beneficia de medicina muncii franceză. Serviciile medicale sunt decontate de către CNAS, dar cu plafon limitat. Decontarea se face doar pentru serviciile de urgență care necesită spitalizare și intervenții medicale. Pentru a putea beneficia de serviciile medicale, înainte de plecare trebuie să intri în posesia CEASS-ului (Cardul European de Asigurări Sociale de Sănătate). Acesta este documentul care confirmă calitatea de asigurat și conferă dreptul de a beneficia de asistență medicală în țările Uniuni Europene precum și în țările partenere ale organizației Asociația Europeană a Liberului Schimb (AELS).

Acest card se eliberează la cerere. Asiguratul va depune în scris, la sediul casei de asigurări în evidenţa căreia se află, o solicitare la care anexează o copie a carţii de identitate.Asiguratul va intra in posesia cardului în termen de maxim 7 zile lucrătoare de la data înregistrării în sistem a cererii. Este însă posibil ca, pentru anumite servicii, să fie necesară co-plata, chiar dacă în România aceleaşi servicii sunt decontate integral. Cardul de sănătate asigură decontarea asistenței medicale de bază. Acest card nu va asigura servicii medicale precum transportul medical etc., de aceea este bine să avem în vedere și o asigurarea suplimentară.

Deasemenea trebuie să se țină cont de faptul că, muncitorul angajat în România și care pleacă temporar la muncă în Franța se supune sistemul român de asigurări sociale , dar în baza legislației Uniunii Europene despre coordonarea sistemelor de asigurări sociale poate primi decontarea pentru tratarea medicală în Franța . Trebuie doar să prezinte documentele corespunzătoare, de exemplu adeverința despre legislație în ceea ce privește asigurarea socială carea se referă la persoana autorizată deci formularul A1. Acest document confirmă faptul că suntem asigurați în țara domiciliată, cu toate că lucrăm în afara granițelor. Mai departe formularul DA1 (Dreptul la asistență medicală în baza asigurări de la accidente la muncă și boli profesionale) oferă posibilitatea acordări de asistență medicală în cazuri speciale.

Persoanele angajate la angajator francez

Când ai decis să te angajezi direct la angajatorul francez, în acest caz angajatul are obligația de a se înregistra la URSSAF( Union de Recouvrement des Cotisations Sociales et d’Allocations Familiales) – este instituția responsabilă cu colectarea contribuților sociale ale cetățenilor.

Atât cât vei rămâne înregistrat, te poți aștepta la o scrisoarea primită prin poștă de la Sécurité Sociale care confirmă apartenența ta la sistemul de asigurări naționale. În scrisoare vei primi noul tău număr al evidenței impozitului precum și Carte Vitale. Ce este Carte Vitale? Este un fel de card asemănător celui pentru bancomate, care îți va permite să beneficiezi de serviciile medicale. Trebuie prezentată la vizitele medicale sau la realizarea rețetelor. Datorită acestui lucru asiguratorul nostru știe ce sume trebuie să ne returneze pentru suportarea cheltuielilor medicale.

Dacă dintr-un anume motiv nu primești Carte Vitale în mod „automat”, ar trebui să te adresezi direct la Sécurité Sociale și să prezinți următoarele documente:

  • Carte de identitate (xero)
  • Certificatul de naștere tradus (cel mai bine să le faci în România)
  • 3 adeverințe de venit (bulletin de paie) (xero)
  • Contractul de muncă (xero)
  • declaratia de angajare de la angajator
  • RIB (Relevé d’Identité Bancaire) –Informația despre contul tău bancar, o poți primi de la bancă
  • Certificat de căsătorie –Este necesar în situația în care soțul/soția beneficiază de asigurarea ta.

Pentru a putea beneficia de asistența socială în primul rând trebuie ales un medic de familie. Așa cum este și în România, medicul de familie va diagnostica bolile simple, comune iar în caz de nevoie va da trimitere la specialist. Lipsa acestei proceduri (adică înregistrarea la un medic de familie) va avea urmări în ceea ce privește decontarea integrală a costurilor în caz de boală.

Mergând la consulatație la medic, trebuie să suportăm costul vizitei (aproximativ de 24 Euro), care ulterior sunt decontate parțial sau integral. În ceea ce privește decontarea vizitei depinde de tipurile de servicii sau prețurile la specialistul ales de noi. Deasemenea medicamentele prescrie de medic sunt de cele mai multe ori decontate. De multe ori se întâmplă ca în farmacie să nu plătim nici un cent –nu se percep bani pentru medicamente pe deplin decontate, costul lor este deseori dedus direct de la asigurator.

Dacă dorim să ne asigurăm suplimentar pentru a nu suporta cheltuielile legate de asistență medicală, ar trebui să avem în vedere o asigurare privată suplimentară. Adesea o astfel de asigurare este oferită de către angajator ca și beneficiu. Mutuelle permite acoperirea cheltuielilor legate de ochelarii de corecție, un standard de îngrijiri mai înalt în spitale sau vizite medicale la specialiști. Suplimentar putem cumpăra asigurarea caisse de prévoyance, această asigurare este importantă în caz de boli de lungă durată sau invaliditate.

În România atunci când mergem la un medic, deseori căutăm opinii despre el în mediul online. În Franța acest lucru este interzis. Legea nu permite comentarea acțiunilor și competențelor specialiștilor. Online vom putea găsi doar date de contact, fără informații în ceea ce privește prețul serviciului medical sau dotările cabinetului.

Ghiduri
Conditii de munca in Franta
Când vrem sa alegem o țară pentru emigrare, cu siguranță merită să avem în vedere Franța. S...
[citeste mai mult]
1 Sep 2016
Austria pe scurt
Pentru românii vorbitori de limbă germană, de obicei țara de migrare o reprezintă Republica Fed...
[citeste mai mult]
1 Sep 2016
Cursuri de limba in Germania
Cunoașterea limbi germane nu numai că va facilita rezolvarea tuturor formalităților, dar va ușu...
[citeste mai mult]
1 Sep 2016
Ghid de munca in Franta
Românii care decid să muncească în afara granițelor, din ce în ce mai des aleg ca țără de d...
[citeste mai mult]
1 Sep 2016
ikona_wpisu_czechy
Cehia
Cu toate că Republica Cehă nu reprezintă un interes pentru români în ceea ce privește migrarea...
[citeste mai mult]
1 Sep 2016
Vizita medicala in Germania
Cum ar trebui să ne pregătim pentru vizita medicală în Germania? Ce fel de formalități trebuie...
[citeste mai mult]
1 Sep 2016
Impozite in Germania, pensii in Germania, ajutoare soci...
Mutarea în Germania presupune nu numai adaptarea la noi norme culturale. O altă provocare o reprez...
[citeste mai mult]
1 Sep 2016
Situatii imprevizibile in Germania
Lucrândîn afara granițelor,putem întâmpina diferite situații imprevizibile și nu întodeauna ...
[citeste mai mult]
1 Sep 2016
Ghidul angajatului temporar in Germania, formalitati in...
De mai multă vreme Germania reprezintă pentru români cea mai populară destinație în căutarea ...
[citeste mai mult]
1 Sep 2016
Servicii medicale in Franta
Atunci când planifici plecarea la muncă în Franța, sau într-o altă țară, este important să ...
[citeste mai mult]
1 Sep 2016
Ghid de munca in Germania - După venirea în Germania
Mutarea într-o țară nouă presupune îndeplinirea anumitor formalități. Ce trebuie să știm at...
[citeste mai mult]
1 Sep 2016
Situatii imprevizibile in Franta
Lucrândîn afara granițelor,putem întâmpina diferite situații imprevizibile și nu întodeauna ...
[citeste mai mult]
1 Sep 2016
Conditii de munca si cheltuieli de intretinere in Germania
Timpul de lucru săptămânal în Germania este de 39 ore, dar putem întâlni foarte des și timp d...
[citeste mai mult]
1 Sep 2016
Cazare in Franta
Fiecare muncitor care alege să muncească în Franța, ar trebui să fie conștient de faptul că n...
[citeste mai mult]
1 Sep 2016
Va rugam asteptati
Se incarca in cateva secunde